Roanoake Amberlust        

brittiläinen ratsuponitamma (62.50%), punarautias, 140 cm
syntynyt 19.01.2016 (6-vuotias, ikääntyy satunnaisesti)
rekisteröity VRL:n rekisterikantaan tunnuksella VH-
esteratsastuspainotteinen, ko Helppo A re 120 cm
kasvattaja Roanoake Stud
omistaja Tidaholms Gård     VRL-08691

Virtuaalihevonen           A sim-game horse         Kuvat © tallin omaisuutta


Roanoake Amberlustista on vaikea antaa tarkkaa luonnemääritelmää sen vaihtelevuudesta johtuen. Välillä tamma on hyvin kärttyisä, oman arvonsa tunteva ja temperamenttinen. Toisinaan taas se on reilu ja eleetön, välinpitämätönkin. Paljon riippuu päivästä, säästä ja seurasta. Voisi sanoa, että tallin arjessa, tuttujen ihmisten ympärillä Abril on jopa pystyyn kuollut. Se tuntuu tylsistyvän helposti arjen keskellä, mutta osaa toisaalta tarvittaessa olla aikamoinen hienohelma. Kuraisella kelillä ja kovalla pakkassäällä ponin kanssa voi olla vaikeaa löytää yhteistyön kipinää. Tammasta löytyy aina pieni pilkahdus temperamenttia ja esiintymishalua, mistä kiittäen se onkin aivan mielettömän hieno esteponi.

Abril ei jostain syystä tule erityisemmin toimeen muiden tammojen kanssa. Se tykkää provosoida lauman muita jäseniä ja saattaa touhottaessaan hyvinkin aiheuttaa vahinkoa itselleen tai muille. Tästä johtuen Abril tarhataan aina yksin. Lisäksi se on taipuvainen karkaamaan. Jo ensimmäisenä päivänä meille tullessaan Abril oli päässyt aitojen läpi ja oli jo ennättänyt pienen matkan maastopolulle päin. Tamma ei kuitenkaan yleensä uskalla lähteä kovin kauas tallipihasta.

Hoidettaessa Abril ei ole vaikea, vaikka sen tammamaiset piirteet saattavatkin nousta välillä esiin. Se ei käyttäydy uhkaavasti, mutta tietää oman arvonsa ja osaa olla tarvittaessa itsepäinen. Abril seisoo kyllä nätisti paikallaan, mutta sen kanssa saa tapella tiettyjen toimenpiteiden, kuten jalan nostamisen yhteydessä. Abril on kuitenkin pohjimmiltaan aikamoinen nautiskelija. Se pitää harjauksesta ja siitä, kun sitä pestään haalean lämpimällä vedellä. Taluttaessa Abril huomioi oriit ja saattaa huudella niiden perään, mutta tulee viimeistään pienestä nyppäisystä reippaasti ja kuuliaisesti perässä. Ylipäätään voisi sanoa, että Abril on kaikkeen varsin nätisti sopeutuva. Loppujen lopuksi se antaa mieluummin periksi kuin tappelee tuntikaupalla. Ponin kanssa onnistuvat vaivatta niin pesu, kengitykset kuin eläinlääkärin käynnitkin.

Abril on kyvykäs kilpaponi, joka tulee hyvästä hyppääjäsuvusta. Sen molemmat vanhemmat ovat kilpailleet menestyksekkäästi rataesteillä, isänsä jopa 130 cm radoilla. Ratsuna poni on eteenpäinpyrkivä ja erityisen herkkä, toisaalta samalla tasainen. Vaikka into saattaa välillä purkautua pienillä pukeilla ja hätkähtelyillä, se ei varsinaisesti yritä pudottaa ratsastajaa selästään pukkisarjoin tai pystyyn nousemalla. Vaikka tammalla saattaa olla välillä päiviä, jolloin hyppy ei kulje ja koulukiemurat eivät kiinnosta, se on lähtökohtaisesti motivoitunut työhönsä. Kun Abril innostuu liikaa työnteosta, sen huomio kannattaa naulita mahdollisimman monipuolisiin ja haastaviin tehtäviin. Kun ponin kanssa on samalla aaltopituudella, se on mukava treenikaveri niin kouluun kuin esteille.

Rataestepainotteiseksi ratsuksi kouluratsastuskin sujuu yllättävän hienosti. Abril tahkoo näyttävästi Helppo A -tasolla ja pienen jumpan jälkeen kykenee suoriutumaan myös joistakin yksittäisistä vaativan tason liikkeistä. Abril on sileällä tunnollinen, eikä se luista tehtävistä esimerkiksi oikomalla kulmissa. Vähän se saattaa lamaantua tylsien ja yksitoikkoisten tehtävien parissa, mutta monipuolisten tehtävien avulla se malttaa pysyä hyvin kuulolla. Abril ei hämmenny haasteiden edessä silloinkaan, kun se ei ymmärrä, mitä siltä haetaan. Tamma tällöinkin malttaa yrittää parhaansa, vaikkei aina täysin osaisikaan. Tamma kuuntelee parhaiten todella pieniä apuja ja toimii erinomaisesti pelkillä painoavuilla. Abril on estepainotteiseksi poniksi hyvin notkea ja ketterä ja sillä on elastinen liikerata.

Abril on painotuslajissaan taitava ja sillä on lajiin huomattavasti enemmän sisäistä motivaatiota kuin kouluratsastukseen. Tamma innostuu hyppäämisestä eikä malta varsinkaan ensimmäisissä hypyissään juurikaan asettua. Alussa hypyt ovatkin melko isoja, huolimattomia ja lennokkaita. Ratsastajan työnä on tukeutua painoapuihin ja tällä tavoin hidastaa ja hillitä Abrilia radalla. Mikäli tamman kuolaimeen jää kiinni, se vain kuumuu lisää. Abrilista erinomaisen kilpaponin tekee kuitenkin sen uskomaton keskittymiskyky. Se ei radalla näe eikä kuule mitään ympärillään, vaan keskittyy tekemään parhaansa. Abril on radalla varma, erikoisesteetkään eivät tuota minkäänlaisia ongelmia. Nopeudestaan johtuen se tarvitsee kuitenkin radalle osaavan ratsastajan. Välillä voi tuntua, että poni karkaa avuilta ja vauhti vain kiihtyy entisestään. Silloin Abrililla kannattaa tehdä hetki jotain muuta. Kun tamma on rentoutunut ja pysyy taas hallinnassa, hyppäämiseen voi palata. Parhaimmillaan Abril on nopeissa uusintaradoissa, mutta vauhdin kasvaessa myös hyppytekniikka kärsii helposti. Abrililla ratsastaminen ei siis ole selässä matkustamista, vaan sille on osoitettava selkeä ponnistuspaikka ja on muistettava koota laukkaa kunnolla ennen hyppyä.

           

Sukutaulu ja siitoskäyttö

i. Over And Out
brp (50%), rt, 141 cm
ERJ-I, RPL-II
ii. Your Answer
xx, vrt, 159 cm
iii. Keep On Moving xx, prt, 160 cm
iie. Make Believe xx, km, 152 cm
ie. Hourloupe du Tilia
wm, prt, 119 cm
iei. Mega Hustle wm, prt, 110 cm
iee. Right Here Departed wm, m, 115 cm
e. Fleur de Lis
brp (75%), trn, 138 cm
ERJ-I, RPL-II, YLA2
ei. Momsen Lis
brp (62.50%), mrn, 145 cm
eii. Guarantee D brp (50%), rnkm, 149 cm
eie. Retro Lights brp (75%), prn, 142 cm
ee. Miss Flower Fleur
brp (87.50%), trt, 135 cm
eei. Fame Excess conn, rnhl, 145 cm
eee. Bailamos wpb (75%), prn, 132 cm

Jälkikasvu

s. 00.00.2017 srp-o. Ponin nimi i. Isän nimi om. VRL-00000 ei saavutuksia

eii. Guarantee D: nf x ox
eie. Retro Lights: nf x brp (50% (nf x ox)
eee. Bailamos: wb x wpb (50%) (ox x wm)

Kilpailumenestys

Roanoake Amberlust aloittaa kilpailu-uransa Kouluratsastusjaoksen alaisissa perinteisissä kilpailuissa marraskuussa 2017.

Valmennukset

© Tidaholms Gård 2012-2017       Virtuaalitalli, a sim-game stable