Razzle F        

musta suomalainen ratsuponiori (31.25%), 148 cm
syntynyt 14.11.2013 (14-vuotias, ikääntyy satunnaisesti)
ei vielä VRL:n rekisterikannassa
kouluratsastuspainotteinen, ko Vaativa B re 80 cm
kasvattaja Faconde
omistaja Tidaholms Gård     VRL-08691

Virtuaalihevonen           A sim-game horse         Kuvat © AT


Ares on hennosti kovapäinen ja suuresti energiaa pursuava kouluratsastukseen painottunut ratsuponi. Se on oikea edustusponi silloin, kun sillä on tekemistä, virikettä ja valikoitua seuraa. Muuten se osaa olla vähän kenkku, osittain tahtomattaan. Ares suhtautuu epämukavuuksiin melko liioitellusti ja siinä mielessä tarvitsee ehdottomasti käsittelijäkseen sellaisen hevosalan ammattilaisen, joka osaa olla ponin yläpuolella ja joka ei murru hevosen typeryyksien edessä. Varsinkin vieraille ihmisille ja sivusta katsojille Ares on vain etäältä ihasteltava. Ori uskoo kernaasti tutun ihmisen komennusta, muttei millään myönny vieraan ihmisen tahtoon.

Ares tuli Tidaholms Gårdiin jo varttuneena, ei siis minään varsaikäisenä. Se oli palautunut kasvattajalleen ja ehtinyt olla ennen sitä toisen harrastajan omistuksessa vuosikaudet. Se on selkeästi stressialtis poni, joka ei pidä siirtymisestä omistajalta toiselle. Oikeastaan ensimmäinen vuosi Tidaholms Gårdissa meni uusien, ihan tavallisten rutiinien opetteluun. Tuona aikana ori oli suoraan sanottuna raivostuttava käsitellä. Oriin talutustilanteet olivat lähinnä sitä, että poni jolkotti ympäri tallipihaa ja taluttaja raahautui vikisten perässä. Onhan se nyt luojan kiitos kuukausien jälkeen laantunut käsiteltävyydessään, vaikka osaa olla edelleen aika jääräpää ja kenkku. Poni ei tarvitse enää arkitilanteessa rautaa suuhunsa, kun sitä talutetaan. Poikkeuksiakin on: sadesäällä ja kurakelillä sitä saa olla useampikin käsipari kiskomassa tarhaan. Mukavuudenhalustaan ja huolimatta sitä ei ole kuitenkaan kovinkaan vaikea käsitellä, kunhan oriin kanssa on varma ja vankka. Ares tarvitsee paljon aikaa uusien asioiden opetteluun. Se pelkää kovaäänisiä rekkoja ja ylipäänsä ennakoimattomia tilanteita. Aina kyse ei siis ole pelkästään jääräpäisyydestä. Oriin käsittelijän onkin osattava tunnistaa tilanteet, jolloin poni on myös arka. Tällöin Ares tarvitsee rinnalleen ihmisen, joka osaa myös olla vaatimatta ponilta liikoja.

Hoidettaessa Ares käyttäytyy yleisluontoisesti hyvin niin karsinassa kuin pesupaikallakin. Se on kuitenki melko varovainen, eikä siedä äkkinäisiä liikkeitä, melua tai kovakouraista otetta. Ori saattaa hyvinkin ottaa hammaskosketuksen ihmiseen, jos sitä harjaa liian kovaa. Varustettaessa Ares käyttäytyy myöskin melko moitteettomasti, joskin vyötä kiristäessä se vähän irvistelee. Kuolaimia suuhun laitettaessa Ares tykkää alkuun hankaloittaa työtä, mutta lopettaa tämän kyllä nopeasti pienestä komennuksesta. Tarhassa ja laitumella Ares pärjää ja viihtyy itsekseen tai enintään parin laumatoverin kanssa. Se ei erityisemmin välitä muista hevosista ja näyttää hapanta naamaa varsinkin toisille oreille. Ares on enemmänkin passiivinen laumatoveri, eikä suinkaan lähtökohtaisesti aggressiivinen. Se ei hakeudu muiden oriiden lähelle taikka haasta riitaa laumassa, mutta osaa kyllä potkaista, jos sen lähelle tullaan. Erikoistilanteissa, kuten eläinlääkärin tai kengittäjän toimenpiteiden aikana, Ares pitää rauhoittaa, koska se voi hermostuessaan potkaista tai purra.

Alkulämmittelyn yhteydessä Ares on reipas ratsastaa ja saattaa olla erityisen vahva kädelle. Ares kannattaa heti ensi sijassa ratsastaa notkeaksi ja sitä saa ratsastaa reilusti myös pohkeella, vaikka poni liikkuukin eteen. Kun oriin saa kunnolla läpi ja notkeaksi, sen kanssa on varsin kiva työskennellä. Toisinaan ponilla tosin on jonkin sortin keskittymisvaikeuksia eikä se aina jaksa skarpata varsinaiseen työntekoon. Silloin sitä kannattaa motivoida monivaiheisten ja nopeiden tehtävien avulla, kuten nopeilla siirtymisillä askellajien välillä tai sisällä. Areshan on oikein osaava kouluponi, se jauhaa vaativan B:n liikkeet vaivattomasti. Oriila on erityisen hieno kokoamiskyky ja luonnostaan näyttävä keskiravi, joskin oriin käynti on teknisesti vähän puutteellista. Askellajissa on sinänsä ihan kivaa suuruutta ja liike on matkaavoittava, mutta välillä sekä ratsastaja että koulutuomari toivoisivat, että jalka nousisi vähän korkeammalle.

Ares näyttää nauttivan myös esteistä, vaikka hyppyvoimaa korkeuden suhteen ei kauheasti olekaan. Poni vähän kyttäilee erikoisesteitä, mutta muuten liikkuu radalla sulavasti ja nopeasti. Välillä ratsastajasta saattaa tuntua siltä, että poni kaatuu nopeissa käännöksissä, mutta tähän mennessä oriin tasapaino on pitänyt. Esteillä ratsastajan huolena on oikeastaan vaan nopeus ja sen säätely. Oria tulee radalla pidättää enemmän istunnalla kuin kädellä, eikä sitä saa jäädä vetämään suusta. Maastossa Ares on vähän herkkänahkainen ja pelkuri, se saattaa säikähdellä vähän huvittaviakin asioita. Se on kuitenkin aina pysynyt ratsastajan hallinnassa luonnon helmassa.

               

Sukutaulu

i. Taifun's Chevalier
asrp (62.50%), vrt, 147 cm
KTK-III
ii. Thiraz
asrp (75%), rt, 148 cm
iii. Reqbow Roat nf, rn, 143 cm
iie. Nicata rp (50%), rt, 147 cm
ie. Rea-Hiz'n
asrp (50%), 145 cm
iei. Toy Ilea ox, km, 151 cm
iee. Mereh-Hiz'n nf, rt, 144 cm
e. Fairtown Perle
trak, m, 161 cm
KRJ-II, YLA2
ei. Skittles O
trak, rn, 165 cm
eii. Jump In High trak, rt, 166 cm
eie. You Think trak, rn, 158 cm
ee. Road is Free O
trak, m, 158 cm
eei. F.A. Cit-Lace trak, m, 173 cm
eee. Ocean Breeze trak, rn, 167 cm

iie. Nicata (50%): nf x trak

Jälkikasvu

Kilpailumenestys

08.03.2014 - KRJ - Rumour Ponies - Vaativa B - 4/30
10.03.2014 - KRJ - Rumour Ponies - Vaativa B - 3/30
12.03.2014 - KRJ - Rumour Ponies - Vaativa B - 1/30
13.03.2014 - KRJ - Rumour Ponies - Vaativa B - 3/30
14.03.2014 - KRJ - Rumour Ponies - Vaativa B - 2/30
15.03.2014 - KRJ - Ruskalaakso - Vaativa B - 4/30
16.03.2014 - KRJ - Rumour Ponies - Vaativa B - 3/30
18.03.2014 - KRJ - Ramya Ranch - Vaativa B - 6/50
19.03.2014 - KRJ - Ruskalaakso - Vaativa B - 4/30
20.03.2014 - KRJ - Halden - Vaativa B - 1/40
22.03.2014 - KRJ - Halden - Vaativa B - 2/40
22.03.2014 - KRJ - Halden - Vaativa B - 2/40

© Tidaholms Gård 2012-2017       Virtuaalitalli, a sim-game stable