Tidaholms Gård

Cherrie von Breven

               

Virtuaalihevonen, a sim-game horse        Kuvat © turjake, kiitos!

Virallinen nimi ja rekisteritiedot Cherrie von Breven (VH13-029-0180) Rotu ja sukupuoli Itävaltalainen ratsuponi (78.125%), tamma
Väri ja säkäkorkeus Voikko, 146 cm Syntymäaika ja ikä 26.04.2013 (10-vuotias)
Painotuslaji ja osaamistaso Rataesteratsastus, ko Helppo A re 120 cm Kasvattaja Istria (ent. Breven Ponies)
Omistaja Alma (VRL-08691), Tidaholms Gård Saavutukset -

Cherrie von Breven, hellittelynimeltään Iiris, pitää itsestään mielellään meteliä. Sen täytyy ikään kuin kovistelemisen ja isottelun kautta osoittaa olevansa tallin "nainen", muutakin kuin seinäruusu tallin muiden tammojen joukossa. Iiris on pintaluonteeltaan herkkä ja kuuma, ehkä jopa röyhkeäkin ja mielellään käyttäytymisetiketit unohtava, mutta kulissit laskiessaan se on ydinluonteeltaan pehmeä ja lempeä, kaikkia rakastava ratsuponitamma. Iiris tulee todella nihkeästi toimeen muiden tammojen kanssa, koska kokee olevansa laumatovereidensa yläpuolella, mutta ihmisten kanssa työskennellessään se antaa myös kiltin puolensa näkyä. Ihmisen on kuitenkin tiedettävä tismalleen, mitä nappeja painaa, joten Iiristä ei voi antaa aivan aloittelijoille sen kiltistä pohjaluonteestaan huolimatta.

Tallissa Iiris on aika meluisa asukas, sillä se provosoi mielellään karsinan ohi käveleviä tammoja tai viereisen karsinan tamma-asukasta. Oltiinpa missä tahansa, jossa näköpiirissä sattuu koreilemaan ori tai toinenkin, Iiris hirnahtelee seireenilauluaan lakkaamatta. Hoidettaessa Iiris saattaa olla vähän hankala, sillä se testailee aluksi jäätä kepillä ja kokeilee, uskaltaisiko hoitajalle vähän isotella. Silloin se steppaa paikoillaan, kuopii hermostuneesti, viskoo päätään, luimii ja esittelee kavioitaan. Kokeneempi hevosenkäsittelijä saa kuitenkin tamman nopeasti huomaamaan, että pomon valtikka on hänellä, ei hevosella. Silloin isotteluyritykset loppuvat kuin seinään. Tamman kanssa suurimmat vastoinkäymiset liittyvät yleensä pesutoimenpiteisiin ja varustamiseen, joista suorituminen on yleensä tamman kanssa vähemmän touhunneelle ihmiselle vain kaihoisa haave. Näiden toimenpiteiden yhteydessä Iiriksen kanssa työskentely vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä, sillä ne ovat aikamoisia tulikokeita tottumattomalle käsittelijälle. Kuitenkin esimerkiksi hevosen omistajalle riittää vain pieni ärähdys saada poni mukisematta pesukarsinaan tai satulavyö kiinni ilman hampaanjälkiä kädessä. Ponin pään sisälle pääseminen vain vie aikaa ja kärsivällisyyttä.

Ratsastaessa Iiris on kuuma, äkkipikainen ja hyvin herkkä pohjeavuille. Jos tamman kylkiin kohdistuu liikapainetta, se laittaa pukkivaihteen päälle. Iiris tarvitsee selkäänsä rauhallisen, tyynen ja helliä apuja käyttävän ratsastajan, muiden ratsastajien kanssa meno on vain päätöntä juoksua kentän laidalta toiseen. Taitavalla ratsastajalla esteratsastukseen painotettu Iiris selviytyy myös koulukiemuroista näppärästi. Helppo A -osaamistasoinen tamma on luonnostaan aika taipuisa ja melko vähällä työllä hyvin eteenpäin liikkuva. Nuorempana Iiriksen laukka oli aika tasapainoton ja voimaton, ja sitä sai ihan tosissaan laukkaamalla laukata paremmaksi. Ei se ihanan ponnekas laukka vieläkään ihan tyhjästä tule, vaan joskus aika hurjankin työstön kautta, mutta asian suhteen on kuitenkin edistytty nuoruusvuosiin verrattuna. Ei se kuitenkaan mikään henkeäsalpaavan kaunis ole vieläkään. Sen sijaan tamman ravi on saanut suitsutusta useilta eri ammattivalmentajilta.

Esteratsastuksessa Iiris on aikamoinen sähikäinen. Se saa alussa ihan uskomattoman intopiikin, jolloin sen silmiin syttyy intohimoa viestivä pilke ja askel kevenee ikään kuin se ei ottaisi maassa laukka-askelta ollenkaan. Innostuessaan tamma saattaa helposti alkaa säheltää ja on se pari kertaa innokkaana kompastunut omiin jalkoihinsakin. Iiriksen hyppytekniikka on hyvä ja siisti, joskin aika ilmava ja täten vaatii ratsastajalta hyvää reaktionopeutta ja kykyä mukautua isoonkin loikkaan. Tamma ei kammoksu erikoisesteitä eikä muutenkaan kiellä lähes koskaan.

Sukujuuret

    i. Rudi van der Wyonn
    ruunikonpäistärikkö ratsuponi (NPA, 68.75%),
    148 cm
ii. Razzle's Rico Rojo
ruunivoikko ratsuponi (UK, 75%), 147 cm
iii. Felix
ruunikko ratsuponi (UK, 50%)
ox x nf
iie. Racelccoe Rina
voikko welshponi (sektio B)
ie. Non Stop
ruunikonpäistärikkö ratsuponi (FIN, 62.50%), 141 cm
iei. Mordelaut
ruunikonpäistärikkö ratsuponi (FIN, 25%)
xx x rp 50% (ox x nf)
iee. Gouness Ramblia
rautias newforestinponi
    e. Breezy Calliope
    ruunivoikko ratsuponi (FIN, 87.50%), 146 cm
    RPL-III

ei. Athanasios
ruunivoikko ratsuponi (SWE, 75%), 146 cm
eii.To Wildwarrior
ratsuponi (50%)
rp 50% (xx x conn) x wpb 50% (swb x wC)
eie. Amica Shaphire
newforestinponi
ee. Coralie HB
ruunikko newforestinponi, 143 cm
VIR MVA Ch, KTK-II
eei. Don Alfie
ruunikko newforestinponi, 144 cm
eee. Sophie NN
punarautias newforestinponi, 143 cm

Jälkikasvu

Iiris on jalostuskäytössä Tidaholms Gårdin omasta päätöksestä sekä ulkopuolisten harrastajien tilausten mukaisesti. Oriinomistajat ja tilausvarsa-asiakkaat voivat ottaa ponin jälkikasvua koskevissa asioissa yhteyttä sähköpostitse [email protected]

s. 00.00.0000 nf-o/t. Tidaholms Varsa i. Isän nimi om. VRL-00000

Kilpailumenestys

Yhteensä 18 ERJ-sijoitusta.

14.08.2014 - ERJ - Mörkövaara - 110 cm - 2/40
15.08.2014 - ERJ - Blackwoods - 120 cm - 5/30
16.08.2014 - ERJ - Mörkövaara - 110 cm - 5/40
17.08.2014 - ERJ - Mörkövaara - 110 cm - 5/40
18.08.2014 - ERJ - Dainty - 120 cm - 5/30
19.08.2014 - ERJ - Dainty - 120 cm - 2/30
20.08.2014 - ERJ - Crinums Quarter Horses - 110 cm - 2/30
24.08.2014 - ERJ - Trio Connemaras - 120 cm - 1/40
25.08.2014 - ERJ - Crinums Quarter Horses - 110 cm - 3/30
25.08.2014 - ERJ - Aittohaara - 120 cm - 4/50
26.08.2014 - ERJ - Aittohaara - 120 cm - 1/50
26.08.2014 - ERJ - Trio Connemaras - 120 cm - 4/40
02.09.2014 - ERJ - Yaya Ponies - 120 cm - 4/30
13.09.2014 - ERJ - Haavelaakso - 120 cm - 1/30
14.09.2014 - ERJ - Haavelaakso - 120 cm - 3/30
14.09.2014 - ERJ - Mörkövaara - 110 cm - 3/30
15.09.2014 - ERJ - Blip Ponies - 110 cm - 1/26
16.09.2014 - ERJ - Haavelaakso - 120 cm - 1/30

00.00.0000

Päiväkirja

20. joulukuuta 2014
Iiris on ollut viime syyskuusta asti kilpailutauolla, osittain strategisista syistä, osittain tamman kunnon vuoksi. Iiriksellä on ollut jos jonkinlaista vaivaa viime kuukausien aikana. On ollut paitsi kausiflunnssaa, myös kipuilua jalassa ja sen seurauksena sairaslomaa. Viime viikkoina olemme kuitenkin päässeet normaaliin treenirytmiin, jotta voisimme pian palata kilpailukentille.

Laitoin rivakasti Iiriksen kuntoon, hain kypäräni varustehuoneesta ja lähdin sitten taluttamaan tammaa maneesia kohti. Olin saanut värvättyä pari tallityttöä nostelemaan esteitä, sillä aavistelin, että Iiriksen kanssa lentelisi tänään puomi jos toinenkin. Olin kasannut aiemmin aamulla maneesiin erilaisia puomi- ja kavalettitehtäviä tarkkuutta vaativiksi alkuverryttelytehtäviksi. Iiriksellä riitti vauhtia, mutta nopeudesta huolimatta tamma oli todella huolellinen ja kolautteli vain vähän jalkojaan puomeihin ja kavaletteihin. Verryttelyesteinä menimme pari matalaa ristikkoa ravissa. Tamman hypyt olivat teknisesti hyviä, mutta olin hieman tarkkaamaton lähestymisten kanssa, ja annoin aluksi Iiriksen kaahottaa esteille. Oikean rytmin löydyttyä hypyt olivat jo parempia. Liikutuksen varsinaisena teemana olivat erikoisesteet, joilla oli korkeutta 60 senttimetristä 120 senttimetriin saakka. Kentälle oli pystytetty muuri, vesieste, viuhkaeste ja aaltoeste. Pyysin maneesin katsomossa istuvilta tallitytöiltä kommentteja hypyistä. Heidän mukaansa hypyt olivat puhtaita ja tasapainoisia. Tosin vesiesteelle tamma hyppäsi aikamoisella ilmavaralla, minkä seurauksena horjahdin vähän eteenpäin. Loppuverryttelyn suoritin Iiriksen kanssa tallipihalla kevyessä lumisateessa. Liikutuksen jälkeen vein tamman tarhaansa loimitettuna.

Valmennukset

3. syyskuuta 2014, estevalmennus kotitallilla, valmentajana Anette Niemi (omistajan kirjoittama
Jo ratsukon itsenäistä alkuverryttelyä seuratessani huomasin, että Iiris oli tänään oikea neiti sähikäinen. Tamma vaikutti alkukäyntien aikaan reippaalta ja tuntui jo silloin vähän kampeavan pois avuilta. Raviin siirryttäessä Iiris päättikin ruveta ihan kunnolla hankalaksi. Kentän pohja kumisi, kun poni liitoravasi pitkin poikin kenttää. "Yritä purkaa tamman ylimääräinen energia verryttelemällä se hyvin läpi joka askellajissa. En päästä teitä eteenpäin ennen kuin poni on päässyt yli liikavauhdistaan", vinkkasin Almalle samalla, kun mittailin estepuomeja oikeisiin korkeuksiinsa. Ratsastajan sinnikkäiden patisteluiden ja pitkähkön alkuverryttelyn jälkeen pääsimme siirtymään ensimmäisen valmennustehtävän pariin, joka oli maksimissaan 60 sentin ristikko-ristikko-okseri-jumppasarja kentän pitkällä sivulla. Iiris oli välittömästi tarkka jaloistaan ja oli teknisesti virheetön jo pikkuristikoista alkaen. Jumppasarjan esteitä korotettiin suoritusten välillä aina kymmenen sentin hyppäyksittäin metriin saakka. Kun esteet alkoivat olla maksimikorkeuksissaan, Iiriksellä alkoi olla hankaluuksia mitoittaa väliaskeleensa oikein. Ratsukon kanssa tähdättiin siihen, että esteiden välille jäisi aina kaksi askelta, mutta tamman isot hyppykaaret tekivät väleistä haastavia. Ensimmäisellä kerralla Iiris hyppäsi välit lähes innariväleillä. Alma sai työskennellä hiki hatussa, jotta väleihin saatiin mahtumaan kaksi askelta.

Kun jumppasarjaa oli menty onnistuneesti, siirryimme hyppäämään trippeliä keskihalkaisijalla. Hypyt olivat teknisesti hyviä, mutta niistä uupui tietynlainen varmuus. Ohjeistin Almaa viemään Iiristä reippaammin eteenpäin. Hypyt olivat heti parempia, kun ratsastaja muisti olla aktiivisemmin hypyissä mukana eikä vain matkustamassa selässä. Hyppyytin ratsukkoa trippelillä vielä pari kertaa, kun olin korottanut sen maksimikorkeuteensa 120 senttiin. Estekorkeuden kasvaessa myös Iiris alkoi kuumua. Se viskoi päätään ja ensimmäisellä kerralla suorastaan rymisti trippelin yli. Vinkkasin Almaa tekemään voltin ja uuden lähestymisen aina, jos vähänkin tuntui siltä, että Iiris uhkasi lähteä ryöstämään. Trippelin jälkeen hyppyytin Almalla ja Iiriksellä maneesin toisen pitkän sivun okserin ja pystyn, joiden väliin jätettäisiin kuusi askelväliä. Saimme vähän hakea oikeaa laukan rytmiä. Lopulta Iiris jaksoi koota laukkaansa joka askeleella esteiden välissä ja välit alkoivat näyttää hyviltä. Valmennuksen lopuksi yhdistimme kaikki valmennuksen aikana tehdyt harjoitukset yhdeksi radaksi, jossa jumppasarjalta jatkettiin keskihalkaisijan trippelille, jonka päällä tehtiin laukanvaihto ja lopulta tultiin toisessa suunnassa pitkän sivun esteet. "Tämä rata on teille tarkkuuskoe. Unohda aikaratsastus, kiinnitä huomiota yksityiskohtiin, pyri mahdollisimman siistiin ja huolelliseen ratsastukseen", ohjeistin Almaa. Iiriksen laukka oli toki reipasta, mutta tempo pysyi tasaisena. Iiris hyppäsi esteet siististi ja Alma oli hyvin mukana ponin ponnekkaissa hypyissä. Kehuin ratsukkoa vuolaasti puhtaasta radasta ja päästin heidät itsenäisen loppuverryttelyn pariin.

28. joulukuuta 2014, estevalmennus kotitallilla, valmentajana Asta Leeve (omistajan kirjoittama)
Alman ja Iiriksen itsenäinen verryttely ei luvannut hyvää. Maneesissa kaikuivat Alman ärähdykset ja kirosanat, joita sävyttivät Iiriksen korskunta ja hurjien laukka-askelten töminä. Iiris ei kuunnellut kunnolla Alman ohjeita, joten ratsastaja ei pystynyt kokoamaan tammaa oikein missään askellajissa. Annoin Almalle tehtäväksi paljon pysähdyksiä, laukanvaihtoja sekä avo- ja sulkutaivutuksia, joissa Iiriksen olisi kanavoitava keskittymisensä tehtäviin ja apujen kuuntelemiseen.

Alkuverryttelyn aikana Iiriksen huomio alkoi olla jo enemmän ratsastajassa kuin omissa mielihaluissaan, joten aloitimme ratsukon kanssa kavalettiharjoituksilla, joissa kavalettien väliin tuli tietty määrä laukka-askeleita. Almalla oli edelleen kädet täynnä työtä ponin rauhoittelemisessa, sillä Iiris kuumui heti harjoituksen alussa. Alma joutui tekemään paljon pidätteitä tamman rauhoittelemiseksi, ja pari kertaa Iiris pääsi tulemaan liian reippaasti kavaleteille, jolloin puomit kolahtelivat maahan. Kun kavalettiharjoitus alkoi onnistua toisto toiston perään, hyppyytin ratsukolla verryttelyesteinä kaksi pystyä peräkkäin, jotka olivat korkeudeltaan 40 cm ja 60 cm. Ensimmäinen lähestyminen oli kaikkea muuta kuin onnistunut; Iiris ylitti ensimmäisen esteen aikamoisella jättiloikalla, jonka seurauksena Alma jäi hypyssä jälkeen. Alma ei ehtinyt palautua satulassa, joten Iiris päätti jättää toisen esteen hyppäämättä ja lähteä omille teilleen toiselle puolelle maneesia. Seuraavalla kerralla ratsukko suoriutui jo paljon paremmin, vaikka tamman vauhti pääsikin kiintymään esteiden välillä. Uskalsin kuitenkin päästää ratsukon menemään rakentamaani rataa, jossa oli suhteutettuja linjoja ja muutamia yksittäisiä esteitä. Radan esteet eivät olleet lähelläkään Iiriksen kilpailutasoa, sillä haimme tasaista ja rentoa ratasuoritusta, johon 60-100 sentin estekorkeus sopi hyvin. Ensimmäinen suoritus ei ollut ollenkaan rauhallinen. Tamma kyllä ylitti esteet puhtaasti, mutta vauhtia oli tehtävänannon kannalta liikaa. Erityisesti suhteutetulla linjalla oli ongelmia. Iiris rynnisti esteelle niin valtavassa vauhdissa, että välit jäivät ahtaiksi ja tamma joutui hyppäämään vähän hätäillen. Toistolla ohjeistin Almaa tekemään voltin aina, kun vähänkin tuntui, että pidätteet eivät riittäneet. Alma teki roimasti voltteja esteiden jälkeen ja joutui pari kertaa siirtymään voltille myös ennen estettä. Tämä kuitenkin tuotti tulosta. Nyt myös suhteutettu linja mentiin mukavassa perustempossa. Yleisesti ottaen valmennus sujui ratsukolta ihan hyvin, vaikka tammaa olikin paikoin hieman hankala hallita.

Ikääntyminen

1v. - 25.06.2013
2v. - 24.08.2013
3v. - 23.10.2013
4v. - 22.12.2013
5v. - 20.02.2014
6v. - 21.04.2014
7v. - 20.06.2014
8v. - 19.08.2014
9v. - 18.10.2014
10v. - 17.12.2014
11v. - 15.02.2015
12v. - 16.04.2015
13v. - 15.06.2015
14v. - 14.08.2015
15v. - 13.10.2015
16v. - 12.12.2015
17v. - 10.02.2016
18v. - 10.04.2016
19v. - 09.06.2016
20v. - 08.08.2016
21v. - 07.10.2016
22v. - 06.12.2016
23v. - 04.02.2017
24v. - 05.04.2017
25v. - 04.06.2017
26v. - 03.08.2017
27v. - 02.10.2017
28v. - 01.12.2017
29v. - 30.01.2018
30v. - 31.03.2018


  Tämä on virtuaalitalli       This is a sim-game stable

© Tidaholms Gård 2012 - 2014     Ulkoasun otsikkokuva © A. Booth, Glaskopf & VRL-08691