Poniniemen Peveril        

tummanpunaruunikko newforestinponiori, 146 cm
syntynyt 05.06.2014 (12-vuotias, ikääntyy satunnaisesti)
VRL:n rekisterikannassa tunnuksella VH14-027-0124
kouluratsastuspainotteinen, ko Vaativa B re 100 cm
kasvattaja Poniniemi
omistaja Tidaholms Gård     VRL-08691

Virtuaalihevonen           A sim-game horse         Kuvat © tallin omaisuutta


Poniniemen Peveril eli tutummin Eemil on vähän rämäpää ja sellainen tukka putkella eteenpäin puksuttava poni, joka ei osaa olla tai seisoa muuten vain toimeettomana. Vireystasonsa ja orastavan karkailutaipumuksensa puolesta Eemiliä kutsutaan tallin toisen poniniemeläisen, Branin, sielunpikkuveljeksi. Toisaalta nyffipojat eivät ole toistensa peilikuvia. Eemil on Brania huomattavasti selväjärkisempi ja kuuliaisempi. Oriin häsläyksen taustalla ei ole niinkään houkutus härnätä ihmistä, sillä Eemil ymmärtää valta-aseman ja luottaa käsittelijöihinsä. Uteliasta ja positiivista ponia sattuu vain usein rasittamaan keskittymiskyvyn puute. Päivittäinen työskentely oriin kanssa vaatii kyllä isosti huumorintajua ja kärsivällisyyttä, se on myönnettävä.

Taluttaessa Eemil pistää mielellään juoksuksi ja saattaa innoissaan hujahdella suuntaan jos toiseen. Se ei aina muista huomioida ympärillään kävelevää ihmistä ja saattaa töytäistä ihmisen kumoon tai astua tämän varpaille. Edellä mainittujen huumorintajun ja kärsivällisyyden lisäksi käsittelijällä olisi siis hyvä olla myös turvakengät jalassa. Eemiliä ei anneta käsihevoseksi kovin nuorille tai kokemattomille hevosharrastajille, sillä ponin kurissa pitäminen vaatii aikamoista napakkuutta ja nopeaa reagointikykyä eikä ole varsinaisesti helppoa kokeneemmallekaan ihmiselle. Kaikkia Tidaholms Gårdin tallityöntekijöitä ohjeistetaankin taluttamaan Eemeliä vähintäänkin ketjuriimunnarun kera, eikä suitsien käyttökään ole lainkaan liioiteltua. Eemilillä ei liioin ole orimaneereja, mutta se saattaa vähän kukkoilla ohi kulkeville oreille tai pörhistellä lähiympäristössä pyöriville tammoille. Se ei kuitenkaan järjestä sellaista ohjelmanumeroa, josta ei normaalilla määrätietoisella käsittelyllä selviäisi. Omassa tarhalaumassaan Eemil on se, joka tulee toimeen kaikkien kanssa ja villitsee laumatoverinsa juoksemaan pukkilaukkaa kahjona ympäri tarhaympäristöä. Eemiliä harvoin näkee vain seisoskelemassa tyhjän panttina ulkona, yleensä se riekkuu joko yksin tai muiden kanssa tai piehtaroi mudassa. Eemilillä on karkkuviettiä siinä mielessä, että mahdollisuuksien salliessa se lähtee kyllä tutkimusretkelle. Jos se esimerkiksi pääsee vireyspiikkinsä yhteydessä irti taluttajansa otteesta tai huomaa karsinan oven olevan auki, se saattaa livahtaa tutkimaan ympäristöä. Eemil ei kuitenkaan pistä pystyyn hippaleikkiä tai lähde karkuun, vaan palaa jo yhdestä kutsuhuudosta ihmisen luokse.

Eemil on erittäin mukava hoitoponi, mutta paikallaan seisominen vähän pidemmän aikaa on sille käsittämättömän vaikeaa. Tylsistyessään oripoika kuolaa hoitajansa takinhelmalle, pureskelee riimunnaruaan tai tökkii turvallaan hoitajaansa. Ponin käytös on pelkkää huomionosoitusta ihmiselle, eikä se ikimaailmassa haluaisi vaikeuttaa ihmisen työsarkaa. Hoitaja voi esimerkiksi vähän komentaa paikallaan levottomana liikuskelevaa ponia, jolloin se tajuaa hieman rauhoittua. Eemilin mielenkiinto hajoaa helposti miljooniin eri osiin eikä se aina osaa keskittyä hoidettavana olemiseen, joten ihan vain hoitajan työn helpottamiseksi ori kannattaa sitoa kiinni toimenpiteiden ajaksi. Paikallaan steppaileva poni voi nimittäin herkästi huitaista jalallaan hoitajaa. Eemil rauhoittuu hieman harjauksen ajaksi. Poni ei ole herkkä mistään, joten sen voi harjata huoletta kauttaaltaan kaikkialta. Eemil nauttii erityisesti pään harjauksesta. Varustettaessa se mutustelee mielellään jokaista suun ulottuvilla olevaa remmiä.

Ratsuna Eemil on energinen, eikä sen pallomahakaan ole liitokavioidensa tiellä. Eemilin keskittymiskyvyssä olisi yleisesti ottaen parantamisen varaa, sillä ori ei aina jaksa keskittyä yksitoikkoisiin tai hidastempoisiin tehtäviin, joissa se helposti alkaa pelleillä tylsistyessään. Poniori ei ole helpoimpia ratsastettavia, sillä sen kanssa saa tehdä niska limassa töitä, jotta se ei pääsisi menemään täysin omien vauhtihalujensa varassa ja pompottamaan ratsastajaansa ilman pienintäkään omatunnon pilkettä. Eemil on kieltämättä ratsastaja selässäänkin samanlainen häsläri, joka parhaimmillaan loikkii kuin jänis valeasussa.

Työlään ponin kanssa saa olla koko ajan keksimässä tekemistä toisen perään, sillä mitä enemmän ori junnaa saman tehtävän parissa, sitä enemmän se kanavoi turhautumisensa vauhdin lisäämiseen. Kilpailutilanteissa ponin kanssa on saanut vajota maan alle kerran jos toisenkin, kun mitä hienoimmasta kouluponisuvusta periytyvä Eemil on rikkonut lisätyt askellajit ja jatkanut matkaansa laukassa rullaten. Onneksi ponin upea perimä ei huuda täysin poissaolollaan. Parhaimmillaan ori osaa väläyttää oikein upeita kouluratsastusliikkeitä massaansa nähden notkeasti liikkuen. Se kantaa itseään yllättävänkin ryhdikkäästi ja on saanut eniten kehuja pyöreästä laukastaan. Sileällä työskennellessä Eemil ei häiriinny ulkoisista ärsykkeistä, eikä säiky tai säpsähtele mitään.

Eemil on aikamoinen vipeltäjä myös estekentällä. Oriin hyppytekniikka on käytännössä hyvä ja tasapainoinen, mutta todella vauhdikas. Ponin vikkelät pomput vaativatkin ratsastajalta aikamoisen nopeaa reaktiokykyä ja mukautumista, sillä niissä jää helposti jälkeen. Alle metrin estekorkeudessa Eemil liikkuu melkoisesti eteen, jolloin se ylikuumenee helposti. Maksimikapasiteettia lähentelevät estekorkeudet alkavat vaatia ponilta vähän tarkempaa keskittymistä, jolloin myös Eemilin laukka lyhenee ja jäntevöityy huomattavasti. Tällöin myös ponin ratsastettavuus paranee. Eemil on rohkea hyppääjä, se siis yrittää hypätä esteet myös täysin epäedullisista kulmista. Puomit putoavat kannattimiltaan takuuvarmasti, jos ratsastaja ei avita ponia oikean ponnistuspaikan varmistamisessa. Eemilillä ei siis oikein ole aina silmää ponnistuspaikalle, eikä se oikein pärjää tiukoissa käännöksissäkään. Pari kertaa se on jopa kaatunut kyljelleen, kun tilannenopeutta on ollut liikaa ja ratsastaja on torkkunut selässä.

                   

Sukutaulu ja siitoskäyttö

i. Poniniemen Proteus
nf, prn, 145 cm
KRJ-I, NFL-I
ii. Prometheus
nf, rn, 144 cm
VIR MVA Ch, KTK-I, KRJ-I, ERJ-I
iii. Menoetius nf, rn, 143 cm
iie. Little Miss Firebirdnf, rn, 134 cm
ie. Pilley's Pipalong
nf, trn, 131 cm
KRJ-II
iei. Rodhouse Dawn Magic nf, trn, 133 cm
iee.Pilley's Spotlight nf, vkk, 130 cm
e. Nerian Hazelbeth
nf, mrn, 147 cm
KTK-III
ei. Pennhurst Stratocaster
nf, trn, 146 cm
VIR MVA Ch, KTK-II, KRJ-II, NFL-I
eii. Pennhurst Stronghold nf, rn, 146 cm
eie. Lost in London nf, mkm, 142 cm
ee. Eliza Do Little
nf, rt, 140 cm
KTK-II
eei. Creamstar's Blinky nf, vrt, 139 cm
eee. Princess Do Little nf, trn, 140 cm

Jälkikasvu

Poniniemen Peveril ottaa astuttavakseen kaksipolvisia newforestinponitammoja. Tiedustelut sähköpostitse.

s. 00.00.2017 nf-t. Ponin nimi e. Emän nimi om. VRL-00000 ei saavutuksia

Kilpailumenestys

13.08.2014 - KRJ - Mörkövaara - Vaativa B - 1/40
14.08.2014 - KRJ - Mörkövaara - Vaativa B - 3/40
14.08.2014 - KRJ - Mörkövaara - Vaativa B - 3/40
14.08.2014 - KRJ - Mörkövaara - Vaativa B - 5/40
14.08.2014 - KRJ - 6 sins - Vaativa B - 5/30
15.08.2014 - KRJ - Mörkövaara - Vaativa B - 4/40
16.08.2014 - KRJ - 6 sins - Vaativa B - 4/30
18.08.2014 - KRJ - 6 sins - Vaativa B - 2/30
19.08.2014 - KRJ - 6 sins - Vaativa B - 1/30
19.08.2014 - KRJ - Mörkövaara - Vaativa B - 5/40
22.08.2014 - KRJ - Dainty - Helppo A - 1/30
28.08.2014 - KRJ - Funnel - Helppo A - 4/50
29.08.2014 - KRJ - Fiktio - Helppo A - 1/40

Valmennukset

∾ 22. joulukuuta 2014 ∾ kouluvalmennus kotitallilla, valmentajana Asta Leeve (omistajan kirjoittama)

Alma oli antanut minulle eilen toiveeksi, että treenaisimme Eemilin kanssa vastalaukkaa ja pohkeenväistöä. Oriin ensimmäinen virallinen kouluvalmennus oli kuitenkin lopulta aikamoinen sillisalaatti. Alma ja Eemil lämmittelivät valmiiksi maneesissa saapuessani sinne. Totesin, että ori oli selkeästi innokkaalla päällä päästäessään muutamat ilopukit ilmaan. Jo alkulämmittelyssä se teki selväksi, että Alma sai tehdä selässä hiki otsalla töitä. Alma pysyi vakaasti selässä pojan loikkiessa into piukeana, ja osasi kyllä reippaan alkuverryttelyn aikana näyttää, kumpi on pomo. Ensimmäisessä valmennustehtävässä ohjeistin ratsukon menemään laukkaa uralla ja tekemään voltit maneesin kulmiin. Aluksi Eemilin laukka oli turhan reipasta, mutta Alma osasi itsenäisesti alkaa työstää hillitympää keskilaukkaa. Sinnikkäiden puolipidätteiden ansiosta näin lopulta ratsukolta jo oikein nättejä laukkavoltteja. Teetin vielä ratsukolla maneesin pitkillä sivuilla sivuilla avotaivutuksia käynnissä ja ravissa. Avotaivutus käynnissä oli Eemilille lastenleikkiä, mutta ravissa ori ei tahtonut taipua tarpeeksi. Eemil alkoi työskennellä mallikkaasti, kun ohjasin Almaa antamaan ponilleen selkeämpiä ja napakampia apuja.

Siirryimme seuraavaksi työstämään vastalaukkaa kiemurauralla oikein ajan kanssa. Eemil vaihtoi muutaman kerran myötälaukkaan. ”Huolehdi siitä, että sisäpohja on koko ajan aktiivinen”, ohjeistin Almaa tehtävän parissa. Lopulta Eemil ymmärsi jutun jujun ja kulki kiemurauralla vahvaa ja tasatahtista laukkaa vaihtamatta sitä myötälaukaksi. Vastalaukkaharjoituksen jälkeen annoin ratsukon mennä muutaman kierroksen pituiset välikäynnit, jonka jälkeen jatkoimme valmennusta pohkeenväistöllä käynnissä keskihalkaisijalta uralle. Pohkeenväistöt olivat erinomaisia, ja Eemil käytti hienosti etu- ja takaosaansa työskennellessään. Raviväistöissä oli aluksi vähän hakemista, mutta pienen työstön jälkeen ori hahmotti jutun juonen ja väläytteli mallikasta väistöä. Lopetimme hyvään suoritukseen ja siirryimme loppuverryttelyyn. Teetin loppujumppana ratsukolla voltteja ja lävistäjiä käynnissä ja ravissa. Tämän valmennuksen perusteella uskallan sanoa, että Eemilistä voi kuoriutua tulevaisuudessa oikein kyvykäs kouluponi. Annoin Almalle jatko-ohjeeksi keskittyä hiomaan lähinnä pieniä asioita kuntoon.

∾ 21. helmikuuta 2015 ∾ kouluvalmennus ratsastuskoululla, valmentajana Maarit Oksanen (omistajan kirjoittama)

Eemil ei tuntunut lainkaan kiinnittävän huomiotaan siihen, että työskenneltiin vieraassa maneesissa. Ori ei vierastanut uutta työskentely-ympäristöä lainkaan, vaan tallusteli korvat höröllä reippaasti eteenpäin uralla. Valmennuksen agendana oli työstää käynnissä ja ravissa pohkeenväistöjä sekä avotaivutuksia ja ottaa loppuun parit laukanvaihdot askeleessa. Ensin kuitenkin verkkailimme siirtymisten ja temponmuutosten parissa, jotta Eemil alkaisi kuunnella pidätteitä paremmin. Eemil alkoikin rauhoittua huomattavasti siirtymisten yhteydessä. Täytyy myöntää, että ihan yllätyin siitä, kuinka hyvin temponmuutokset onnistuivat. Tavoitteena oli lyhentää ja pidentää laukkaa, ja Alma itse oli vähän skeptinen, kuinka tämä hurjapääponi siihen kykenisi. Siinäpä kävikin paremmin kuin hyvin. Eemilin lyhyt ja koottu laukka oli oppikirjamaista, sillä ori ylläpiti ryhtiään erinomaisesti, ja liikekin lähti juuri oikealla tavalla takaa. Alma päästi suustaan yllättyneen huudahduksen ja sanoi, ettei poni ole väläyttänyt tällaista koottua laukkaa aikaisemmin. Laukan pidennyskin onnistui hyvin. Eemil lisäsi innoissaan vauhtia ja pidensi askeltansa esittäen upean pitkän liitovälin.

Eemilin upea liikerata jatkui myös pohkeenväistöjen parissa, vaikkakin alussa erityisesti raviväistöt olivat turhan jyrkkiä. Haimme hetken aikaa pidempää ja loivaa väistöä, jonka jälkeen siirryimme avotaivutusten pariin. Avotaivutukset käynnissä luistivat virheettömästi. Raviin siirryttäessä Eemil alkoi vastustaa Alman puolipidätteitä (”Mietinkin, että milloin tää poni aloittaa säätämisen”, Alma kommentoi naureskellen poninsa vastusteluja), jolloin sen selkä jäi jäykäksi ja avotaivutukset näyttivät melko tahmeilta. Jouduimme hakemalla hakemaan Eemilin kadonnutta työmotivaatiota, ja lopulta se alkoi tapui rungostaan ja Almakin muisti tukea liikettä aktiivisella ulkopohkeella. Laukanvaihtoihin siirryttäessä Eemil innostui heittämään ilmaan parit ilopukit. Yllätyin siitä, kuinka isolla loikalla ori suoritti laukanvaihdot. Loppuverkkojen aikana kehuin Almaa siitä suuresta työstä, jonka hän on selkeästi tehnyt oriin kanssa. Tämän valmennuksen perusteella ratsukon tulevaisuus näyttää valoisalta.

∾ 18. toukokuuta 2015 ∾ kouluvalmennus kotitallilla, valmentajana Anette Niemi (omistajan kirjoittama)

Saapuessani Tidaholms Gårdiin valmennusratsukkoni Alma ja Eemil seisoskelivat jo kentän keskellä odottamassa. Tämän päivän valmennuksessa oli tarkoitus harjoitella kokoamisia ja lisäyksiä. Aloitimme valmennuksen ravityöskentelyllä, jonka aikana yritimme löytää viipottavalle Eemilille jarrut. Alma ratsasti ponia kuulolle runsailla volteilla ja temponvaihteluilla. Ravivolttien avulla Eemil saatiin lopulta rennoksi ja kevyeksi edestä. Ori malttoi lopulta hidastaa menoaan myös temponvaihteluissa, mutta se ei tahtonut millään antautua työskentelyn tuoksintaan, jolloin liikkeestä jäi uupumaan harmonisuus. Kehotin Almaa kokoamaan oriinsa napakammin jatkossa, jotta temponvaihtelut eivät olisi niin huolimattomia.

Aloimme työskennellä kokoamisten parissa ensimmäisenä käynnissä. Ensimmäiset kokoamiset kentän lyhyellä sivulla onnistuivat hyvin, vaikkakin askel olisi voinut olla hivenen lyhyempää. Ravikokoamisissa Eemil vastusteli heitellen päätään ja pureskellen kuolaimia. Kun Eemil oli viimein saatu ratsastettua rennoksi ja hyvin kootuksi ravissa, otimme lyhyet välikäynnit ennen kuin siirryimme kokoamaan laukkaa. Samat ylireippaudesta kumpuavat ongelmat olivat läsnä myös laukkatyöskentelyssä, sillä Eemil sotkeutui jatkuvasti jalkoihinsa ja rikkoi tahtiaan koottua laukkaa vaadittaessa. Oriin touhotuksesta oli ehdottomasti päästävä eroon, joten otimme hetken aikaa tehokkaita siirtymisiä askellajien välillä ennen uusintayritystä. Lopulta koottu laukkakin alkoi näyttää oikein hyvältä.

Eemil suoriutui lisäyksistä huomattavasti koottuja askellajeja paremmin. Lisäykset olivat näyttäviä, ja erityisesti lisätyssä ravissa Eemil oli komeasti avuilla ja polki voimakkaasti takajaloillaan, vau! Päästin ratsukon hyvän suorituksen tuudittamana loppuverryttelemään itsenäisesti käynnissä.

© Tidaholms Gård 2012-2017       Virtuaalitalli, a sim-game stable