Sahne Galadriel       

punarautias suomalainen ratsuponitamma (50%), 143 cm
syntynyt 01.06.2014 (12-vuotias, ikääntyy satunnaisesti)
ei vielä rekisteröity VRL:n rekisterikantaan
kouluratsastuspainotteinen ko Vaativa B re 100 cm
kasvattaja Sahne Stud
omistaja Tidaholms Gård     VRL-08691

Virtuaalihevonen           A sim-game horse         Kuvat © tallin omaisuutta

☁         ☁         ☁

Sahne Galadrieliin rakastuminen ei vaatinut muuta kuin pienen myynti-ilmoituksen kasvattajatallin sivuilla. Tamma oli kuvissa kuin hevosmaailman Grace Kelly, yhtä siro ja ajattoman kaunis. Koska tamma sattui vieläpä olemaan myytävänä Suomessa, ei ollut kovin suuri vaiva hujauttaa paikan päälle katsomaan ponia. Sahne Galadriel ei vastannut luonteensa puolesta ruhtinatar Gracea, vaan vaikutti ensisilmäyksellä jopa vähän karskilta. Tamman uho ja orastava rasavilleys olivat jopa viehättäviä luonneominaisuuksia, sillä kasvattajan tulkinnan mukaan kaiken sen mahtailun taustalla oli epävarma, vieraissa tilanteissa helposti puolustuskannalle menevä ponitamma. Löimme kaupat lukkoon sen enempää puntaroimatta, ja pääsin palaamaan pian kotiin mukanani uusin ratsuponini, Kelly.

Kelly nähdään helposti uppiniskaisena ja tammamaisena ratsuponina, ja sitähän se onkin, mutta kaiken sen temperamentin ja haastavuuden alla on kuuliainen poni. Kelly on ensisijaisesti epäileväinen tamma, joka on hyvin tarkka siitä, kuka saa koskea siihen. Tammalla on lähestulkoon aina korvat kiinni niskassa, kun joku yrittää lähestyä sitä. Erityisesti karsinaympäristössään se on hyvin puolustautuva ja luimii sekä esittelee hampaitaan ihmiselle. Se ei kuitenkaan näyki saati potki. Kellyn kanssa työskennellessä on ehdottoman tärkeää ymmärtää, että poni purkaa omaa epämukavuuttaan hankalalla käyttäytymisellään. Mitä ansiokkaammin ihminen osaa lukea Kellyn elekieltä ja vastaavasti toimia sen mukaan, sitä todennäköisemmin ponin käsittely helpottuu, kun tamma alkaa rentoutua ja vilautella tyynempää ydinluonnettaan.

Poni kannattaa hoitaa käytävällä molemmin puolin kiinnitettynä, sillä karsinassaan Kelly liikuskelee kärsimättömänä. Kelly on hyvin herkkänahkainen, ja tamma taatusti muistaa ihmisen, joka on joskus erehtynyt harjaamaan tätä liian kovakouraisesti. Lisäksi Kellyn kanssa saa olla tarkkana, etteivät pintelit tai satulahuopa jää ryttyyn epämukavuutta aiheuttamaan. Tamma ei oikein siedä haahuilua tai muuta turhaa hidastelua, vaan alkaa helposti kuopia lattiaa hermostuessaan hoitajansa kuhnailusta. Kelly ottaa varusteet päällensä ilman sen suurempia ongelmia, mitä nyt saattaa vähän liikahdella levottomasti satulaa selkään laitettaessa.

Eläinlääkärin perustoimenpiteiden aikana Kelly osaa joten kuten käyttäytyä, mutta rokotettaessa se saattaa näykkiä, potkia tai jopa yrittää hyppiä pystyyn. Toimenpiteestä selvitään, kun omistaja rapsuttelee tammaa ja juttelee sille mukavia. Kelly on erittäin haastava kengittää pelostaan johtuen, joten se on rauhoitettava kevyesti kengityksen ajaksi. Talutettaessa Kelly kävelee aika nätisti vierellä, vaikkakin oriiden lähettyvillä se ryhdistää asentoaan, pörhistelee ja saattaa hieman temppuilla. Onpahan Kelly pari kertaa noussut pystyynkin huumaantuessaan ohikulkevista oreista. Sen sijaan tammoille Kelly näyttää hapanta naamaa ja osoittaa mieltään kauhomalla ilmaa etusellaan. Poni ei oikein tule toimeen muiden tammojen kanssa. Se ei hakeudu tarhassa laumatovereidensa seuraan, ja jos joku erehtyy lähestymään sitä, Kelly ajaa poniparan pois potkaisemalla ja luimimalla. Kelly viettääkin yleensä ulkoiluaikansa omassa auvoisessa seurassaan heiniä itsekseen mutustellen tai piehtaroiden.

Kelly on täydellisyyteen tähtäävä, erinomainen kilpaponi, joka vaatii toimiakseen tarkkaa istuntaa sekä tasaista ja täsmällistä apujenkäyttöä. Tamma suivaantuu pienimmistäkin virheistä, jolloin se heittelee takapäätään tai yrittää ryöstää. Poni työskentelee lähestulkoon pelkällä istunnalla ja painoavuilla. Koska Kellyn kanssa kaikki lähtee istunnasta, sitä voi käytännössä ratsastaa täysin ilman ohjasapuja. Poni ei muutenkaan siedä pienintäkään käden kovuutta, ja Kelly alkaa viskoa päätään, jos sen suussa on vähänkin painetta. Kelly venyttää askeltaan erinomaisesti ja jaksaa pureskella myös pikkutarkkoja liikkeitä ja kaiken maailman vänkyröitä, mutta se ei ole mikään heti valmis kouluponi. Hitaasti syttyvä tamma ei esimerkiksi kylmiltään osaa koota itseään, jolloin muoto jää helposti liian korkeaksi. Tammaa saakin siis reilusti herätellä ja työstää, jotta se alkaisi käyttää lihaksiaan kunnolla ja taipua rennosti alas. Kelly on lennokkaiden ja kevyiden askellajiensa ansiosta parhaimmillaan ravilisäyksissä. Ponilla on pitkä käyntiaskel ja jäntevä, hyvin pyörivä laukka.

Kuten koulutreeneissä, myös esteillä Kelly on aluksi hidas avuille ja tahmean oloinen. Sen kanssa on oleellista työstää pitkä alkuverryttely esimerkiksi kavaletti- ja maapuomiharjoituksilla ennen hyppäämistä, jotta tamma alkaisi nostella koipiaan tarmokkaammin. Kelly on hyvin tarkka ratsastajansa avuista, ja jo pienillä ristikoilla se joko kieltää tai pudottaa puomin, jos ratsastaja nykii sitä suusta tai antaa liian ronskeja pohjeapuja. Tamma on teknisesti tarkka hyppääjä, mutta se ei aina osaa hahmottaa sopivaa hyppypaikkaa. Jos ratsastaja ei ole tukemassa ponia hyppypaikan löytämisessä, se kieltää ja alkaa hermostua. Oikealla ratsastuksella ja hyvällä tuella Kelly hyppää ilmavia ja rentoja hyppyjä.

Maastoon lähdettäessä Kellyn kanssa saa olla skarppina. Tamma suostuu kulkemaan ainoastaan isomman seurueen joukossa, ei kuitenkaan ensimmäisenä. Jos Kelly joutuu maastoon yksin tai ilman vetohevosta edelleen, se ottaa taatusti suunnan takaisin tallipihalle tai seisahtaa paikoilleen eikä suostu liikkumaan metriäkään eteenpäin. Isompaan maastoporukkaankin kuuluessaan se on alussa vähän varuillaan ja saattaa säpsähdellä tai ottaa hätäspurtteja. Maastoreissun edetessä Kelly rentoutuu ja alkaa selvästi nauttia luonnossa köpöttelystä. Ensimmäisen laukkapätkän yhteydessä tamma saattaa jopa yllättää ilopukeilla.

Kilpailupaikoilla Kelly on hieman hermostunut ja saattaa vähän säheltää omiaan, mutta radalle päästyään se suuntaa jännityksensä vain ja ainoastaan liikkeisiinsä. Tamma on ehdottomasti edustavimmillaan kilpailukentällä, jossa se liikkuu jopa vähän liioitellun lennokkaasti ja kantaa itsensä huomattavasti ryhdikkäämmin kuin kotona treenatessa. Kuten kotona, myös kilpailuissa Kellyn kanssa on huolehdittava pitkästä ja huolellisesta verryttelystä, sillä lyhyessä verryttelyajassa se ei ennätä millään viriytyä edustuskuntoonsa.

                   

☁         ☁         ☁

Sukutaulu ja siitoskäyttö

i. Ch Blackwoods Erebor
wpb (25%), rn, 140 cm
KRJ-I, YLA2, VWY-II
ii. Al-Emir Ibn Ali
ox, trn, 154 cm
iii. Grasshopper Ali ox ox, m, 156 cm
iie. Bint Nahar Nasr ox, rn, 147 cm
ie. Blackwoods Eadaoin
wpb (50%), trt, 135 cm
iei. Washington Kremlin xx xx, 175 cm
iee. Blackwoods Eleonora wB, 130 cm
e. Gabriella
drp (75%), rt, 147 cm
KRJ-II, YLA2
ei. Spike's Cookie
drp (50%), rt, 148 cm
eii. Midnight Rambler ox ox, rnkm, 149 cm
eie. Lots Of Potential wB, rt, 136 cm
ee. Little Roscoe
wB, vrt, 136 cm
eei. Ladysmith's Jordan wB, rt, 136 cm
eee. Rocket Fantasy wB, vkko, 134 cm

Jälkikasvu

Sahne Galadriel astutetaan tammikuussa 2018. Varsan odotetaan syntyvän helmikuussa 2018.

s. 00.00.2017 srp-o. Ponin nimi i. Isän nimi om. VRL-00000 ei saavutuksia

Kilpailumenestys

Sahne Galadriel on sijoittunut 24 kertaa KRJ:n alaisissa kouluratsastuskilpailuissa. Tamman kilpailu-ura on vielä kesken.

18.02.2016 - KRJ - Hymni - Vaativa B - 4/30
23.02.2016 - KRJ - Marrasvaara - Vaativa B - 4/30
27.02.2016 - KRJ - Hymni - Vaativa B - 1/30
02.03.2016 - KRJ - Hervannan Oriasema - Vaativa B - 1/30
11.03.2016 - KRJ - Härdelli - Helppo A - 5/30
18.03.2016 - KRJ - Runoratsut - Vaativa B - 5/60
22.03.2016 - KRJ - Mörkövaara - Vaativa B - 7/50
22.03.2016 - KRJ - Heljävirta - Helppo A - 5/40
23.03.2016 - KRJ - Heljävirta - Helppo A - 5/40
23.03.2016 - KRJ - Helmivaara - Vaativa B - 4/30
26.03.2016 - KRJ - Mörkövaara - Vaativa B - 4/50
26.03.2016 - KRJ - Vindemia - Helppo A - 3/40
26.03.2016 - KRJ - Heljävirta - Helppo A - 2/40
27.03.2016 - KRJ - Vindemia - Helppo A - 3/40
27.03.2016 - KRJ - Heljävirta - Helppo A - 4/40
28.03.2016 - KRJ - Mörkövaara - Vaativa B - 1/5/30
29.03.2016 - KRJ - Mörkövaara - Vaativa B - 1/5/30
29.03.2016 - KRJ - Heljävirta - Helppo A - 6/40
29.03.2016 - KRJ - Vindemia - Helppo A - 2/40
30.03.2016 - KRJ - Vindemia - Helppo A - 4/40
04.04.2016 - KRJ - Brünhill - Vaativa B - 5/30
10.04.2016 - KRJ - Kuuralehto - Vaativa B - 3/40
12.04.2016 - KRJ - Kuuralehto - Vaativa B - 1/40
20.04.2016 - KRJ - Kuuralehto - Vaativa B - 1/40

Valmennukset

21. helmikuuta 2016, Asta Leeven kouluvalmennus (omistajan kirjoittama)
Tänään oli vuorossa Kelly-ratsuponin ensimmäinen kunnollinen valmennusrupeama valmentajan tarkan katseen alla. Keskityimme Alman toiveesta nimenomaan niihin kehitysalueisiin, joita ratsastaja oli pistänyt merkille kotitreenien ja kilpailutilanteiden parissa. Saapuessani maneesiin ratsukko oli jo ehtinyt aloittaa reippaat alkuverryttelyt. Kysyessäni alkutunnelmia Alma huokaisi, että tamma tuntui tänään jopa poikkeuksellisen kireältä. Kehotin ratsukkoa työstämään aluksi parit takaosakäännökset, jotka Kelly suoritti kieltämättä aika kömpelösti. Pureuduimme hetkeksi Alman apujenkäyttöön. Tarkemmalla ratsastuksella Kelly alkoi työstää käännöstä paremmin. Tamma alkoi myös pikkuhiljaa asettua parempaan muotoon. Muutaman onnistuneen käännöksen jälkeen ohjeistin Almaa ja Kellyä siirtymään raviin. Tarkoituksena oli saada tamma ryhdikkäämmäksi ja paremmin tuntumalle ennen varsinaisiin valmennustehtäviin siirtymistä. Ravi oli ehdottomasti tamman paras askellaji, niin teknisen puhdasta liikettä Kelly väläytti. Kun poni alkoi myödätä niskastaan ja taittoi kaulaansa entistä paremmin, aloitimme varsinaiset valmennustehtävät temponvaihteluilla ja peruutuksilla.

Temponvaihtelut tekivät ratsukolle hyvää, vaikka osoittautuivatkin aluksi varsin haastaviksi. Kehotin Almaa kokoamaan Kellyä paremmin, jotta liike ei näyttäisi niin huolimattomalta. Loppua kohden temponvaihtelut sujuivat ihan mallikkaasti, eivät kuitenkaan täysin tyylipuhtaasti. Jäin nimittäin hieman kaipaamaan Kellyltä parempaa takaosan työskentelyä sekä tyylikkäämpää, pienempää kokoamista hitaampaan ja lyhyempään askellajiin. Alman mukaan ratsukko sai usein kilpailusuorituksissa noottia vinoista peruutuksista, ja tälläkin kertaa peruutukset olivat alkuun vinoja ratsukon hätäilystä johtuen. Loppujen lopuksi ratsukko väläytti neljän askeleen verran täysin suoraa peruutusta. Kellyltä siis pohjimmiltaan löytyy suora, kiireetön askellus, jota kelpaa esitellä kisoissa vinon sähellyksen sijaan. Pohkeenväistöt sen sijaan sujuivat tänään hienosti, kun Kelly käytti etu- ja takaosaansa hienosti jo alusta alkaen. Avotaivutuksissa puolestaan oli taas hieman hakemista, kun poni ei tahtonutkaan taipua koko vartalostaan. Tamma alkoi asettua niskastaan ja rungostaan oikeastaan vasta siinä vaiheessa, kun Alma uskalsi antaa poikkeuksellisen napakoita apuja ja istui paremmin mukana liikkeessä. Loppuun otimme muutamat vastalaukkapätkät. Tamman laukka oli oikein rullaavaa ja ilmavaa.